Op zoek naar wat is manisch depressief?

 
wat is manisch depressief
 
MADTOO: De moeder van Roos Schlikker was bipolair.
Mijn oma had het ook. Toen heette het nog manisch depressief. Mijn oma is ook opgenomen. Complete One Flew Over the Cuckoos Nest praktijken met elektroshocks aan toe. Mijn moeder heeft altijd gedacht dat ze niet op haar moeder leek. 'Ik' heb het niet! Riep ze dan. Naarmate ze ouder werd, nam haar zwaarmoedige kant de overhand. Tien stevige depressies per jaar. Soms duurde dat maanden, soms een week. Als mijn moeder depressief was, sliep ze niet. Dan lag ze de hele nacht in bed te wachten totdat ze de trams weer hoorde. Mijn vader is geboren met de zon in zijn kop. Wat dat betreft ben ik echt een dochter van mijn vader.
wat is manisch depressief
Wat zijn de belangrijkste symptomen van een bipolaire stoornis?
Er is geen sprake van een vast patroon wat betreft het ontstaan, de volgorde en de duur van de beide episodes. Ze kunnen geleidelijk ontstaan maar ook binnen een dag opkomen, dat verschilt per persoon. Ook kunnen periodes van depressie elkaar opvolgen voordat een manische periode optreedt.
bol.com Manisch-depressief 9789401438582 Pascal Sienaert Boeken.
Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bezorging vertraagd is. We bieden verschillende opties aan voor het bezorgen of ophalen van je bestelling. Welke opties voor jouw bestelling beschikbaar zijn, zie je bij het afronden van de bestelling. Verkoop door: bol.com. In winkelwagen Op verlanglijstje. Wat je kan verwachten.: Gratis verzending door bol.com. 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren. Laat het voor je inpakken en bezorgen. Dag en nacht klantenservice. Kies zelf de bezorgdag. Bekijk alle bezorgopties. Andere verkopers 1. Bekijk en vergelijk alle verkopers. Anderen bekeken ook. Alles of niets. Spreekuur Thuis Manisch depressief en nu?
Bipolaire stoornis Radboudumc.
print pagina deel pagina. Wat is een bipolaire stoornis? Een bipolaire stoornis of manisch-depressieve stoornis kenmerkt zich door voorkomen van tegenovergestelde stemmingen. Depressieve periodes met ernstige somberheid en verlies van plezier en interesse in het leven worden afgewisseld met een uitgelaten of prikkelbare stemming en sterk verhoogde activiteit. Deze sterk wisselende stemmingen kunnen enkele uren, maar ook enkele dagen of langer aanhouden. Door de extreme stemmingstoestanden kan het vermogen om situaties te beoordelen verstoord raken. Soms kan dit zelfs leiden tot onverantwoorde acties. Hypomanie en andere varianten. Bij een lichte vorm van manie spreken we van hypomanie. De problemen die zich tijdens de hypomane fase voordoen, zijn meestal minder groot. Hoe de stoornis zich precies uit, verschilt per persoon. De een heeft meer last van depressie en de ander meer van hypomanische fases. Deze perioden wisselen zich af met perioden waarin de stemming normaal is. Ook wanneer er alleen sprake is van manische of hypomane periodes, zonder depressies, noemen we dit een manisch-depressieve stoornis.
Manische depressiviteit bipolaire stoornis.
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Vereniging voor manisch depressieven en betrokkenen. Vereniging voor naasten van mensen met psychische of psychiatrische klachten. Hoe herken je het? Het kan lastig zijn een manische depressie te herkennen, omdat je je in de periode tussen beide uitersten vaak normaal voelt. In een manische periode voel je je extreem uitgelaten en hyperactief veel praten, sporten, geld uitgeven, seks, werken. Je voelt je oppermachtig en hebt weinig behoefte aan slaap, maar bent ook snel boos, snel afgeleid en neemt onverantwoorde risicos. In een depressieve periode voel je je somber en moe, je eet en slaapt slecht en hebt geheugen- en concentratieproblemen. Je denkt regelmatig aan de dood. Als jij of je naasten je hierin herkennen, kan dit een reden zijn om hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden. Hoe kan GGz Breburg je helpen? Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren.
Niki is manisch-depressief.
Ze moet het dan wat rustiger aan doen, maar de 'verleiding' om door te schieten naar een hypomanie blijft groot. Maar omdat Niki weet dat zij elke hypomanie moet bekopen met een depressie, probeert ze dat te voorkomen. Ook de mensen in haar omgeving waarschuwen haar als het dreigt mis te gaan. Het liefst zou Niki een leven zonder pieken en dalen hebben. Evenwichtigheid in haar leven is wat ze nastreeft.
bipolaire stoornis.
In het algemeen geldt bij non-respons: switchen naar een andere stemmingsstabilisator of antipsychoticum zie hiervoor de switchtabellen op psychiatrie.net/switchtabellen en overweeg bij partiële respons een combinatie van genoemde middelen. Onderhoudsbehandeling met elektroconvulsieve therapie kan worden overwogen na een effectieve ECT-behandeling voor een depressie, een manie of een gemengde episode en vooral bij patiënten die eerder frequent zijn teruggevallen onder farmacotherapie. Een bipolaire stoornis is een recidiverende stemmingsstoornis die zich veelal in de vroege volwassenheid voor het eerst manifesteert met depressieve, manische, hypomane of gemengde episoden, afgewisseld met symptoomvrije perioden.
Bipolaire stoornissen.
Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties. In het kort. Bij een bipolaire stoornis heeft u manische en depressieve periodes. In een manische periode bent u veel opgewekter, actiever en zelfverzekerder dan u gewend bent. Of u voelt zich opgejaagd, doet dingen zonder er goed over na te denken en wordt sneller boos dan normaal. In een depressieve periode bent u somber en passief. U voelt zich waardeloos en heeft geen energie om dingen te doen. Voor de behandeling gaat u naar een psychiater. Medicijnen kunnen de klachtenverminderen en voorkomen dat deklachten terugkomen. U krijgt ook hulp om te leren leven met een bipolaire stoornis. Krijgt u weer beginnende verschijnselen van een manie of een depressie?
Bipolaire stoornis manische depressie GGzE. Facebook icon. Twitter icon. Instagram icon. LinkedIn icon. YouTube icon.
Hét kenmerk van een bipolaire stoornis ook bekend als: manische depressie zijn de twee polen. In een manische periode kan iemand bijvoorbeeld een tijdlang extreem vrolijk zijn. In een depressie overheerst een somber gevoel. Iemand die aan een bipolaire stoornis lijdt, kan zichzelf of de omgeving in gevaar brengen. Het ene moment kon ik de hele wereld aan, het andere moment zat ik diep in de put. Een bipolaire stoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Veelvoorkomende kenmerken zijn.: extreem uitgelaten of vrolijke stemming. snel geïrriteerd of boos zijn. opgewonden, niet stil kunnen zitten. veel praten, bellen, smsen. gedachten schieten alle kanten op. het gevoel hebben dat je de hele wereld aankunt. seksueel ontremd zijn. wanen of hallucinaties. minder of geen zin in werk, hobbys of contacten met anderen. snel geïrriteerd of boos zijn. moe of uitgeput gevoel. geen emoties voelen. denken aan de dood. meer of juist slechter slapen. meer of juist minder eten. weinig of geen zin in seks. Wat kan GGzE voor jou doen? Een bipolaire stoornis is in veel gevallen goed te behandelen.

Contacteer ons